KUTATÁSINTÉZMÉNYEKMUNKATÁRSAKESEMÉNYEK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA KÖZPONT ÁLTAL KÉPZETT ISKOLÁKHELYZETKÉPFOTÓK Miskolci Egyetem Miskolci Egyetem

A Miskolci-Hejőkeresztúri KIP Regionális Módszertani Központ létrehozása a Miskolci Egyetem 252/2015. évi határozatával 2015. szeptember hó 30. napján került jóváhagyásra.

A Miskolci-Hejőkeresztúri KIP Regionális Módszertani Központ a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának szervezeti egysége.

A Komplex Instrukciós Program hazánkban jól ismert pedagógiai módszertani kultúra. Maga a program a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőkeresztúrban immár közel húsz éve áll a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek szolgálatában és segíti az adott intézmény hatékony pedagógiai munkáját.

A módszer egyik fontos célja a tanár szakmai hozzáértésének fejlesztése a csoportmunka-szervezés során. A pedagógusnak meg kell tanulnia, hogy az új módszerben milyen szerepet tölt be az osztálymunka alatt. Ezért a módszer bevezetése, elsajátítása során szükség van munkája folyamatos, szakértői ellenőrzésére, a kollégák közötti együttműködésre, önreflexióra.

Olyan módszerről beszélhetünk, mely a nehéz szociokulturális közegben élő gyermekeket és egyaránt családokat segíti, támogatja. Olyan perspektívát kínál fel pedagógusnak, diáknak, mely a konstruktív életvezetést hosszútávon megalapozhatja.

A program terjesztése 2010-ben megkezdődött. Jelenleg közel húsz minősített iskola, egyre több képzett intézménye; tanulója és pedagógusa ismerte meg és alkalmazza a programot.

A Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete a Bölcsészettudományi Kar vezetése, valamint az Egyetem fejlesztési stratégiája lehetővé tette a KIP támogatását a tanárképzésbe. A KIP adaptációja érdekében 30 és 60 órás pedagógus-továbbképzési programok akkreditációjáról is beszámolhatunk.

A KIP Program jogi védelem alatt áll.